SALUT I QUALITAT AMBIENTAL SOSTENIBLE


Un dels principals objectius de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, és impulsar projectes destinats a fomentar l’economia social i cooperativa a tots els sectors i arreu del territori.  A Fundació Futur treballem dia a dia per construir un model alimentari sa i sostenible que generi un triple impacte positiu en la societat: social, econòmic i mediambiental.

Gràcies al projecte singulars d’economia social s’ha creat una xarxa de cooperatives, associacions i empreses en el sector de l’agricultura i alimentació, Fundació Futur ofereix una solució integral de provisionalment d’aliments de major qualitat i gran varietat a bon preu.

Sabarca Verda és el nom dels nostres horts de Sant Andreu de la Barca que tenen per objectiu incentivar el cultiu sostenible. Un espai destinat a conrear productes de temporada, de proximitat per promoure el teixit agrícola local, sense pesticides ni additius per reduir l’impacte ambiental de la producció massiva. Es poden realitzar visites guiades a empreses i tallers didàctics a escoles i famílies. També oferim l’opció de comprar cistelles ecològiques ja sigui a l’horta, a les botigues Menja Futur o bé a Sant Andreu de la Barca i rodalies. L’horta vol ser un referent en la gestió de la economia circular. Actualment s’està implantant diferent accions per tal de que en els propers anys l’horta sigui un referent en la reutilització, reciclatge, gestió d’energies renovables… Conreem hortalisses i fruites, plantes aromàtiques i medicinals i ornamentals.  Les matèries primeres que utilitzem són en part per l’elaboració del menjar de les nostres botigues, càtering i gestió de menjadors escolars i socials.

Gràcies a la subvenció del l’Agència de Residus de Catalunya aquest 2019 iniciarem la instal·lació de biodigestors a l’horta com a prova pilot per tal de convertir la matèria orgànica no només de l’hort sinó també de la cuina central de la Fundació per obtenir biogàs. Addicionalment farem un aposta experimental per determinar la introducció al mercat de lixiviat, residus líquids, com a fertilitzant orgànic.

Som una entitat única i transformadora que crea valor i contribueix a una economia circular. Una experiència de 360º. Volem crear consciència i fomentar una restauració sostenible amb una econòmica circular 360. La divulgació de l’alimentació saludable a l’escola i la família són el nostra ADN. Treballem amb joves de Garantia Juvenil desocupats, generant les condicions necessàries per al desenvolupament del seu talent i iniciativa mitjançant l’adquisició de les habilitats socials i competències necessàries per a l’ocupació en el primer sector (agricultura), en el tercer sector (vendes i serveis) i potenciant i promovent la cultura emprenedora dels nostres joves. De manera transversal, es vol dur a terme actuacions d’educació i sensibilització ambiental i de coneixement de l’entorn natural.

Tenim una gran oportunitat per aquelles persones que desitgin emprendre, auto ocupar-se i començar un negoci amb impacte social. Aquest és un programa subvencionat per El Ministerio de Empleo y Seguridad Social, pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i gestionat per Fundació Futur, Acción contra el Hambre, Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, cooperativa més Eficiència i ACEDE Catalunya i col·laborat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i col·laborat per l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat.

Una pràctica del  dia a dia

Un ús eficient de l’aigua de reg, una fertilització exclusivament orgànica, un sòl cultivat a poca fondària, manteniment de cobertes vegetals i tanques verdes per a refugi i aliment de la fauna, ús de trampes, extractes de plantes i fitosanitaris d’origen natural no genèrics, compostatge dels residus orgànics que es generen al camp, ús de varietats tradicionals per a poder reproduir la llavor i ressembrar, anàlisis de sòls i aigües com a indicadors per al seguiment de la salut de l’aigua i del sòl i per a una fertilització equilibrada que redueixi al màxim la contaminació per nitrats dels aqüífers i cursos d’aigua. Posar recipients amb aigua perquè beguin els ocells, construcció d’un hotel d’insectes. Ús de caixes i envasos de paper, cartró o fusta en detriment del plàstic. Maneig ecològic de la flor ornamental.

Un repte assolit? Hem aconseguit en gran part reduir al màxim l’ús d’energia no renovable que fa falta introduir a la explotació per treure el producte.

Un repte pendent? Ser un referent i un motor per a la dinamització del territori a nivell socioeconòmic, atreure a més persones a les que sensibilitzar i ensenyar com es pot produir i consumir de forma responsable. Tendir cada cop més a residu 0.

Podeu mirar el vídeo a youtube: https://youtu.be/3irFucFX7lg